ULL & RENSKINN

Ull och Renskinnshantverk

Det naturgarvade renskinnet kombinerar jag med ull i olika former - som handtryckta motiv i screenteknik, och/ eller broderier sydda för hand eller på maskin. Jag använder ofta flera färger vid samma ulltryck, det ger spännande - ibland oväntade färgövergångar och effekter. Ripor och norrsken återkommer i mina motivval. Nyckelfodral, mobilväskor, handväskor, axelväskor  är exempel på alster som jag gör.

Handtryck på ull

Handtryck på ulltyg i screentryckteknik. Det tryckta tyget används till axelväskan "Stockholm". Mönstret är inspirerat av "plattan" på Sergels torg i huvudstaden.

Axelväskor "Stockholm"

Inspiration: Kirunas stadsomvandling

Till följd av gruvdriften sker förändring av staden Kiruna. Stadscentrat flyttas österut, en del hus flyttas, andra hus rivs och nybyggnation pågår.

Mobilväska "Bye-Bye"
Spottkoppen, Snusdosan, Mullbänken, Berlinmuren och Herrens Pris i kvarteret Ortdrivaren i Kiruna. Stadsomvandlingen pågår och snart är det dags att säga adjö till de karaktäristiska husen som ritades av arkitekten Ralph Erskin på 1950-talet och stod färdiga 1965.
Vid tillverkningen har jag återbrukat från egen ateljé. Renskinnet som jag använt är mestadels spillbitar och ulltrycken med fina norrsken var från början tänkta till annat. Det blev mobilväskor med kvarteret Ortdrivaren broderat på maskin under en sprakande norrskenshimmel (så som det ser ut för det mesta i Kiruna).

”Mönsterstaden II” Axelväska
Kirunas stadsplan av PO Hallman från år 1900 var den första terräng- och klimatanpassade stadsplanen i Sverige. Kirunaborna skulle bo i god miljö i rejäla hus, ha tillgång till utbildning och kultur. Begreppet ”Mönsterstaden” myntades.

”Mönsterstaden II” Axelväska
Den nya stadsplanen av White arkitekter har inspirerat mig till ulltryck och design av axelväkan med namnet ”Mönsterstaden II”. Bra att ha när man ska hitta hem.
Väskan är gjord i handtryckt ull och naturgarvat renskinn.

"Flytta ihop"  
Klocktornet från Kirunas första stadshus har fått ny adress. Det har flyttat ihop med det nya stadshuset Kristallen på Stadshustorget i Kiruna.  Här kan du köpa tavlan>>

"Hitta hem"
Kudde i handtryckt ull och broderi. En kudde för alla som  längtar hem. 

"På säkra sidan"
Nysnö på det svarta berget en dag i april. Berget som alltid är närvarande, som kännetecknar Kiruna. Det ger förhoppningar om framtiden, berättar stadens historia, väcker minnen, är trygghet för somliga och skapar oro hos andra. LKAB´s färggranna manskapshus med skuggor från solljuset där uppepå raskanten. Raset utbreder sig mot betraktaren, mot staden.
Textilien i handtryckt ull mäter 120x80 cm gjordes inför utställningen "Bothnia Salong 2018" och visades på konsthallen i Luleå. Fler konstverk>>

Inspiration: Tornedalens allmogemåleri

Även inom det textila är det lätt att inspireras av den kulturskatt av mönster och färger som allmogemåleriet bjuder på.

 
 

"Gustaf" axelväska

Gustaf Strålbergs spänstiga penseldrag har gett inspiration till ulltrycket ”Gustaf” på väskan med samma namn. Dekoren är handtryckt på ull med detaljer i renskinn. Axelväskan finns i flera färgställningar.
Gustaf Stråhlberg (1794-1858) var en mästare inom det tornedalska allmogemåleriet. Den rikt dekorerade skåpsängen är ett fint exempel på hans målerikonst. Skåpsängen finns på Martingården, Nybyn i Överkalix.

Kudde "Gustaf" i handtryckt ull

Målarens kudde. Kudden är handtryckt på ull och inspirerad av 1700- talets allmogemåleri i Tornedalen

 Målarens kudde, detalj av mönsterNr 217 

Inspiration till ulltryck  från snedklaffskrin med vackert måleri, daterat 1776 från Håkansön, Norrfjärden i Piteå kommun. Skrinet har nummer 217 i Norrbottens museums föremålssamling, länk till bild>>.
Skrinet har en fin färgsättning och kontrast i mönstret som tilltalar mig. Med inspiration av skrinet har jag gjort ett textiltryck på ylle som sedan har blivit dekor till  mobilväskan i renskinn.  


Uppdrag och beställningsarbeten

Jag gör även uppdrag åt företag och institutioner, tex kundanpassade minnes- och representationsgåvor

Kundanpassat hantverk för Icehotel AB
Ulltryck ”Jukkas” som jag formgivit för Icehotel AB. Hantverk i renskinn och tavlor med ulltrycket säljs exklusivt i Icehotel shop sedan ca 20 år tillbaka.

"Nytt sken över Jukkasjärvi"
Den tvådelade Textilien är handtryckt på ylle och mäter ca 2,8 x 2 meter. Textilien gjordes på uppdrag av Icehotel AB år 2001. Fler konstverk>>

Design av tryck till tygkasse för Nordiskt Sticksymposium i juni 2016 som hölls i Kiruna.  Ripor och lapporten knyter an till Kiruna i norra Sverige. Midnattssolen  till årstiden. Garnnystanet har sin givna plats vid ett sticksymposium.  

Renskinnspåse med järnmalmspellets från LKAB. Design av påse med tillhörande
förpackning, med text och bild. LKAB har en egen variant med sin logotyp.  

Kortfodral i renskinn med textiltryck "Giron”. Dem har jag gjort i omgångar till Kiruna kommun. Det har blivit representationsgåvor, med deras  logotyp stämplad på insidan.