Tornedalens färgstarka bygdemåleri är en inspirerande källa inom mitt allmogemåleri. Ådringslasering som skall efterlikna olika ädla träslag är en annan teknik som jag använder. Då liksom nu målas möblerna med handblandade linoljefärger. Dekorerna målas på frihand. Hör gärna av dig om du har någon möbel som behöver målas.
Här målar jag konturer på en barnhöstol i tornedalsk allmogestil. Ett beställningsarbete som blev en dopgåva. Med kundens barnbarns namn och födelsedatum på lockets insida. Höstolen är målad med handblandad linoljefärg och har traditionella dekorer i sk buskmålning i ramverk och en fin allmogeblomma i fyllningen.
Chiffonje´n var avlutad då den kom till mig. Med en tidsenlig mahognylasering och med insidan i en gul kontrasterande färg är den återigen en ståtlig möbel. Ådringsmålning är en gammal hantverksteknik, genom att efterlikna dyrbara träslag kunde även allmogen få råd att följa med i nya stilinriktningar.
En vacker miljö, en möbel som återfått något av sin forna glans och framförallt en nöjd kund är min målsättning när uppdraget är utfört. Välkommen att höra av dig om du behöver få något allmoge- eller dekorationsmålat!
Foto Simon Eliasson
Tornedalens färgstarka och vackra allmogemåleri är helt unik för vår region. Det har ett utbredningsområde i Sverige kring Torne- och Kalix älvdalar och i de norra delarna av Finland ner mot Kemi älvdal. Måleriet har sina rötter i 1700-talet och blomstrade under 1800-talet med många skickliga målare som lämnade efter sig allmogemöbler och föremål med helt fantastiska dekorer och färgsättningar.
Gustaf Stråhlberg (1794-1858) var en mästare verksam i Överkalix. Han bildade skola och fick flera efterföljare inom Överkalixmåleriet. Han finns representerad te.x på Norrbottens Museum i Luleå och på Martingården, Nybyn i Överkalix.
Här är några inspirerande möbler och föremål från Aunesgården i Övertorneå.